Hibridna predavanja: “offline” in online kombinacija je najučinkovitejši način izobraževanja!

02/08/2021

unitedpop

Novice

0

Hibridna predavanja: »offline« in online kombinacija je najučinkovitejši način izobraževanja!

V preteklem študentskem letu smo, zaradi ukrepov in celotne covid situacije ugotovili, da koncept “klasičnega poučevanja” v učilnici ne zagotavlja zadostnega uspeha na trgu dela. Hibridno poučevanje je (iz izkušenj) korak bližje digitalni prihodnosti.

Socialna distanca in lockdown sta v zadnjem letu popolnoma prekinila klasičen način izobraževanja. Poučevanje od doma je od začetka marsikateremu študentu povzročalo kar nekaj težav, nezadovoljstva in stresa. Na akademiji smo se vseskozi trudili, da bi bilo takih občutkov med našimi študenti čim manj, zato smo pričeli s hibridnim poučevanjem.

Kaj je hibridno poučevanje? Kombinacija izobraževanja prek spleta in poučevanja v živo na akademiji. Na našem kampusu se je tovrstno izobraževanje izkazalo kot ena izmed najboljših možnih rešitev. Čeprav priznamo, tudi na akademiji smo si sprva želeli popolno vrnitev v učilnice. A kaj kmalu smo začeli upoštevati dejstvo, da se je svet še bolj obrnil proti digitalni prihodnosti.

Več deset let dolge študije so pokazale, da bojo službe v prihodnosti vse bolj usmerjene v delo od doma in s tem tudi čim manj v pisarnah. Svetovna pandemija je ta trend le še pospešila. V različnih industrijah, podjetjih so ugotovili, da se lahko velik odstotek poslovanja presedla na spletne platforme in s tem vseeno ohrani učinkovitost in poslovni uspeh. To potrjuje tudi najbolj banalno dejstvo, da vsakič, ko nas zanima nek določen izdelek ali storitev, najprej okupiramo spletni brskalnik. Ni nam preostalo drugega kot, da smo se digitalizirali tudi mi.

Kako do čim manj nezadovoljnih študentov? 

Interakcija med predavatelji in študenti je pomemben del poučevanja. Številne raziskave so pokazale, da je najboljši rezultat pomnenja in učenja pri posamezniku dosežen, če je poučevanje aktivno, interaktivno, ustrezno in ciljno usmerjeno. Omenjena načela veljajo tako v učilnicah kot tudi na spletnih platformah. Pomembno vprašanje pa je, kako uravnotežiti, sicer le online izobraževanja. Mi smo našli svoj odgovor: s hibridnim izobraževanjem.

Po tej poti hodijo že številne univerze, akademije in in druge izobraževalne ustanove. Študijske programe in tečaje, ki smo jih izpopolnili v zadnjih dvanajstih letih, smo tako deloma prestavili v virtualno okolje.

Na začetku pandemije je bil cilj zagotoviti enako kakovost spletnega izobraževanja vsem našim študentom in to kjerkoli so bili. Po začetni prilagoditvi smo naredili korak naprej. Digitalne učilnice in orodja za skupinsko učenje, projekti, praksa, smo izpopolnili. Predavatelji so zato, da bi bila predavanja čim bolj proaktivna in interaktivna, pričeli na dnevni bazi uporabljati spletna orodja. Študentje so postali čim bolj angažirani. Za piko na i, pa ne sme manjkati niti kreativnosti. Nenazadnje smo kreativni akademija, ki stremi h kreativnem razmišljanju in delovanju.

Hibridno poučevanje in največje zmote o spletnem učenju

Učenje med pandemijo je bil pogostokrat kompromis. V času pandemije se je morala hitro prilagoditi tudi akademija United Pop. Za izvedbo dobrega predavanja je bil potreben čas, da so predavatelji izoblikovali učinkovit učni načrt, vire in spremenjen način ocenjevanja, ki ustreza vsem udeležencem. To “učenje na daljavo v sili” na začetku ni bilo najsrečnejša rešitev in mnogi imajo danes zaradi te nujne selitve na splet, napačno dojemanje spletnega šolanja.

Resnica je, da dobro zastavljeno spletno učenje ustvari občutek skupnosti. Študente lahko obda z bogatimi viri in dejavnostmi, novimi prijatelji. Študenti spoznajo skupinsko in individualno delo. Namesto, da rešujejo težave in izmenjujejo ideje ob kavi, se pogovarjajo prek spleta. Kot to drugače že počnejo v vsakdanjem življenju. Socialno učenje se lahko tako zelo dobro odvija v živo na kampusu ali na spletu.

Online vs. offline

Nekatere aktivnosti bi morale biti za vedno prestavljene na splet (t.i. online). Če le pomislimo, skoraj vse sodobne informacije so že digitalizirane. Medtem, ko uživamo v fizičnih prostorih knižnice, so te že postale digitalne. Knjige, revije, časopisi in fotografije, so na voljo tudi na spletu. Digitalizirali so se tudi podatkovni nizi, od preglednic do napredne programske opreme. Kar pomeni le, da je poučevanje prek spleta odlično za raziskovanje! Svet je takorekoč na dosegu roke. Kar je še velika prednost je ta, da se nas računalniki nikoli ne naveličajo. Nas in vseh ponavljajočih poskusov osvajanja digitalnih veščin.

Nekatere aktivnosti pa vseeno ostajajo v fizičnem prostoru, kot je uporaba posebne opreme, foto studia ali glasbenega studia, makeup room-a. Ostaja tudi teren in praktično delo. Terensko delo pri posamezniku razvija opazovalne sposobnosti in ponuja več senzoričnih podatkov za razmislek. Delo v isti sobi s soimenjak razvija veščine človekove interakcije z uporabo drugačnih družbenih norm, kot jih imamo na spletu. Spletno delo lahko te dejavnosti okrepi z osredotočeno pripravo in spremljanjem.

Vsak dan izboljšujemo izobraževanja in počutje študentov

“Poučevanje na daljavo v sili” je naše predavatelje spodbudilo k razmisleku o alternativnih načinih poučevanja. Poskusili so in izboljšali nove spletne dejavnosti in orodja. Mnogi celo trdijo, da jih bodo v prihodosti zagotovo obdržali. Tople vode s tem nismo odkrili, ampak ko se z našim mišljenjem poistovetijo tudi profesorji na prestižnem Harvardu, ima to definitivno še dodatno težo. Rušenje predpostavk o tem, kaj najboljše deluje, je odprlo vrata k boljšemu razumevanju spletnega poučevanja.

Osnovnošolci, dijaki in študenti v vseh izobraževalnih ustanovah so sprva imeli težave pri zagotavljanju spletnih storitev, pomanjkanju motivacije. Na plan je privrela tudi osamljenost in vsesplošno slabše duševno počutje. Toda akademija UNITED POPse ni bojevala le s pandemijo, vendar tudi s tem, kako izpopolniti programe do te mere, da bojo študentje sčasoma doživeli dobro zasnovano spletno učenje, varnost in zaupanje.

Svoje mišljenje smo podprli še z rezultati ankete, ki je bila opravljena na enem izmed kampusov. Rezultati dokazujejo, da se je zaupanje študentov v spletno izobraževanje in ocenjevanje, v zadnjih 18 mesecih močno povečalo, saj so pridobili znanje in se v celoti seznanili z novim konceptom.

Če kaj nismo, nismo nezanimivi!

Sedenje in poslušanje predavatelja izpred table nikoli ni bilo pretirano učinkovito, a če naši United Pop kaj niso, potem niso nezanimivi in neučinkoviti. Njihovo načelo delovanja je spodbujanje aktivnega učenja z različnimi orodji, scenariji, primeri in vajami.

Veselimo se, da bomo že zelo kmalu odkrili vse učinke, ki jih prinaša hibridno poučevanje. Veselimo se tudi prihajajočega semestra, saj smo pripravili najboljša izobraževanja, združena z online in offline svetom. Naši študenti lahko že potrdijo, da hibridni način deluje, saj le na ta način lahko napredujejo in gradijo veščine, ki so potrebne za poklicno prihodnost.

Ponujamo več spletnih in hibridnih programov. Morda pa je ravno UNITEDPOP akademija pravo mesto zate. Prijavi se!

Post by unitedpop

Comments are closed.