Uspeh naše študentke: Špele Jezovšek

15/04/2021

unitedpop

Novice

0

Špela Jezovšek, ki deluje pod umetniškim imenom Stella in je nedavno zaključila modul Music Producer, premika meje na slovenski in japonski glasbeni sceni!

Mlada ustvarjalka je zadnji dve leti posvetila pisanju in skladanju albuma ”Ta neki neki”, ki je končno zunaj. Na prvenec ”Ta Neki neki” je uvrstila tudi skladbo v japonščini, nad katero smo izjemno fascinirani! S svojo pozitivno energijo nas  je navdušila že, ko je prvič prestopila prag UNITEDPOP akademije in ponovno nas navdušuje s svojim unikatnim in energičnim stilom. Špela si je vzela čas za kratek intervju, kjer nam je odgovorila na vprašanja. Stella je ime, ki ga bomo slišali še večkrat, njeno odzadje pa naredi celotno zgodbo še bolj zanimivo.

Kako dolgo se ukvarjaš s pisanjem pesmi in petjem ter kako se je začela ljubezen med tabo in glasbo?

Ne spomnim se, kako se je začelo. Pojem in plešem že od malega, baje je bilo z mano precej dela, saj niti ponoči nisem dala miru. Včasih sem pisala pesmice o zobni miški šolskih zvezkih, sedaj pa pišem o labirintih v lastnih možganih. Za vsakim vogalom se najde kakšna romantična fantazija, zadnje čase sem skoraj nesposobna usmeriti temo besedila stran od ljubezni (smeh).

Verjetno je bil največji izziv novega albuma komad ”Grom”, ki je v japonščini, od kje si črpala energijo, da si uspela projekt speljati do konca?

Če se kar navežem na prejšnje vprašanje, zatreskanost. Za svoja čustva rada iščem primerne besede, zanimive fraze, rime in primerjave. Na ta način jih spravim ven iz sebe. Najboljša motivacija je specifična oseba ali čustvo, ki ga želim izraziti. To, da sem se tokrat izražala v japonščini, pa je stvar naredilo trikrat težjo, a desetkrat bolj zabavno. Obožujem japonščino! Tako lepo zveni.

Kakšen je bil postopek dela s producentom ter kako bi ocenila takšno izkušnjo?

S producentom Blažem Hribarjem se odlično razumeva in z veseljem sodelujeva. Proces je različen od pesmi do pesmi. Včasih pridem v studio le z idejo, na kateri skupaj gradiva od začetka, včasih pa doma pripravim demo. V končnih izdelkih se pogosto najdejo tudi elementi, ki jih posnamem v svoji sobi. Čeprav sva v času prve karantene ugotovila, da lahko do neke mere sodelujeva tudi nadaljavo, pa je ustvarjanje skupaj v studiu vseeno neprimerljivo bolj zabavno.

Ali si morala sprejeti veliko kompromisov glede estetskega aspekta svojih del ali so takšni kot si si jih zamislila prvotno?

Zdi se mi, da nekih hujših kompromisov sploh ni bilo. Sploh pa se moja ideja o tem, kako naj bi pesem zvenela, skozi proces sproti spreminja. Npr. Muza, ki je izšla lani jeseni, je bila prvotno v a molu. Z Blažem sva jo tako rekoč že v celoti posnela. Nekega dne pa sem v pred-refren vrinila dodaten verz in neko čudno modulacijo, refren prestavila v g mol in kitico v d mol. »Ha, smešno,« je rekel Blaž zjutraj na kavi. Do večera sva pesem popolnoma preuredila (smeh).

Bi ti bile sanje delati na japonskem tržišču?

Definitivno! Čeprav po drugi strani z enakim veseljem pišem tudi v slovenščini, tako da niti ne vem, kaj so moje dejanske sanje. Bom videla, kam me bo oz. ne bo odneslo.

Špela v UNITEDPOP Ljubljana, s svojimi sošolci zaključuje Music Producer module. 

Kakšna se ti zdi glavna razlika med slovensko in japonsko glasbeno sceno? 

Na japonskem so še vedno aktualne zgoščenke. Sicer še nisem podrobneje raziskala, kako se njihova industrija spreminja pod vplivom pandemije, a na Japonskem je zagotovo neštetokrat lažje prodajati zgoščenke, kot v Sloveniji.

Kako je bilo zate pomembno izobraževanje na UNITEDPOP akademiji?

Prav uživala sem. Sicer sem z Blažem sodelovala že preden sem se vpisala, a prav zato sem najbrž tako uživala. Teoretično znanje sem lahko povezala z lastnimi izkušnjami, marsikatero predavanje mi je razjasnilo, kaj se dogaja v studiu. Hkrati pa so mi že nabrane izkušnje pomagale pri razumevanju snovi. Pridobljeno znanje se izkaže za posebej uporabno, kadar snemam doma in se moram znajti sama.

Kaj je zate naslednji korak?

Nastopi v živo! Čim prej! Upam!

Te zanima glasbena produkcija? Tvoj prvi korak k uspešni karieri je lahko v naših učilnicah. Izvedi več o izobraževalnih programih za glasbeno produkcijo in postani študenti UNITEDPOP akademije.

Post by unitedpop

Comments are closed.